Cam cat de mult te antrenezi? O ora pe zi? De cat timp faci acelasi lucru fara sa iei in considerare si intensitatea cu care efectuezi exercitiile? Exista cateva motive intemeiate care sustin practica maririi intensitatii in mod progresiv.
Iata de ce este bine sa cresti intensitatea exercitiilor:
Stimularea cantitatii de hormoni. Exercitiile de intensitate mare elibereaza insulina si duc la cresterea secretiei de testosteron si pe cea a hormonului de crestere, doi dintre cei mai importanti hormoni pentru slabit si crestere musculara.
Intensitatea exercitiilor si tiroida sunt, de asemenea, corelate. Mai precis, este stimulat metabolismul ca raspuns la activitatea fizica, dar hormonii sunt eliberati si in functie de nivelul de intensitate al exercitiilor.
Reducerea grasimii corporale. Ati auzit probabil de HIIT si beneficiile programelor de antrenament cu intensitate crescuta. Chiar daca s-ar putea sa arzi mai putine calorii, HIIT actioneaza asupra tesutului adipos si te ajuta sa slabesti mult mai usor pentru ca are actioneaza si dupa incheierea antenamentului. In timpul antrenamentelor, in corp este produs un deficit de oxigen. Pentru a ajuge la homeostazie, organismul foloseste calorii pentru refacerea celulalara, reoxigenarea celulelor sangelui si aducerea batailor inimii la valorile normale. Exercitiile cu intensitate mare prelungesc timpul de ardere al grasimilor cu pana la 2 ore in urma antrenamentelor.
Timp castigat! Nu mai este nevoie sa pierzi atat de mult timp la sala. Anternamentele de intensitate mare nu dureaza mai mult de 20 de minute, deci cei care nu au timp sa mearga la sala se pot trezi cu 30 de minute inainte de a pleca la serviciu sau la scoala.
Imbunatateste sensibilitatea la insulina, care este vitala pentru pierderea grasimii. Acest lucru este posibil si prin nutritie, dar se poate si cu ajutorul exercitiilor. In urma unei cercetari recente, s-a dovedit ca indivizii care iau parte la activitati intense de 5 ori pe saptamana au prezentat o sensibilitate la insulina mai mare decat cei care erau implicati in activitati moderate sau lipsa activitatii fizice.
In plus, exercitiile de intensitate mare asigura o viata mai lunga si mai sanatoasa pentru ca diminueaza riscul aparitiei bolilor de inima 🙂
Felicitari pentru continutul clar, concret, autentic si mai ales destul de util pentru a fi aplicat in mod rational, inteligent de catre orice persoana activa, interesata de buna functionare a propriei ‘masinarii’ biologice dar care poate cistiga astfel si ceva timp in plus pentru dezvoltarea altor dimensiuni ale vietii: dimensiunea afectiva, sociala, spirituala, morala, … .
La citi mai multi cititori practicanti !
Sa va mearga totul bine!
Cu respect,
…activitati intense de 5 ori pe saptamana… pentru un natural asta e supraantrenament
E cam neclar la ce exercitii se refera articolul:cardio sau greutati?Din continut banuiesc ca e vorba de cardio,dar si asa 5 antr.intense/saptamana vor duce garantat la supraantrenament.In alta ordine de idei,daca nu ai banda de alergat in dormitor nu antr.nu va dura 20 de min.de cand intri pana iesi din sala.
Păi cam atât durează o încălzire mai serioasă aşa…cred că despre încălzirea dinainte de sală e vorba ,nu?!:-)
Este vorba despre HIIT-care nu e „cardio”.Daca nu stiti ce e, dati pe google. 5×20 min = 100 min pe saptamana duc la supraantrenament?