De-a lungul timpului, pe pagina de consultanta online, am fost intrebat daca persoanele cu diabet zaharat pot face sport, in mod particular, culturism si fitness. Asa cum le-am spus si atunci, pentru un diabetic cel mai bun lucru pe care il poate face este sa ramana sau sa devina activ, deoarece efortul fizic scade nivelul glucozei in sange, reduce necesarul de insulina si medicatie orala si ajuta la mentinerea unei greutati optime. In alta ordine de idei, in timp ce diabetul mareste riscul bolilor cardiovasculare, exercitiile fizice reduc acest risc.
Diabetul necesita o atentie speciala
Pentru ca diabetul este o afectiune ce ridica anumite probleme speciale, este bine sa va consultati cu medicul specialist diabetolog inainte de a incepe un program de antrenament.
Persoanele mai in varsta vor necesita si un control cardiologic, incluzand uneori si un test de efort. Activitatile cele mai utile pentru controlul acestei boli si reducerea riscului de boli cardiovasculare sunt exercitiile aerobe, cum ar fi alergatul, mersul cu bicicleta, inotul – efectuate la o intensitate suficient de mare incat vorbitul sa devina dificil. Veti obtine beneficii maxime daca veti face antrenamente de minimum 30 de minute, minimum de 3 ori pe saptamana. Si exercitiile cu greutati se pot practica, insa este de preferat sa lucrati cu greutati mici-medii. Exista sportivi de performanta (nu neaparat culturisti) care sufera de diabet insulinodependent si totusi participa cu succes la competitii importante. Daca nu ati mai facut sport pana acum, trebuie sa incepeti treptat – cu eforturi scurte, de intensitate mica, cum ar fi mers pe jos. Mariti treptat durata plimbarilor si viteza de mers. De retinut ca orice tip de activitate este mai buna decat niciuna: urcat scari, mers pe jos, in loc de cel cu masina.
Diabetul si ce trebuie sa stiti atunci cand faceti efort fizic
Atunci cand va alegeti tipul de efort, trebuie sa tineti cont de urmatoarele:
● Daca ametiti atunci cand faceti efort in pozitie verticala, alegeti de preferinta inot sau pedalare si nu alergare.
● Cei cu retinopatie trebuie sa evite activitatile care ridica brusc tensiunea arteriala, cum ar fi exercitiile cu greutati.
● Daca aveti sensibilitatea redusa la nivelul memebrelor inferioare, alegeti totdeauna incaltamintea potrivita si exercitii ce presupun impact redus (inot, vaslire, pedalare).
● Activitati precum scufundarile, parasutismul, alpinismul ar trebui evitate fiindca exista riscul hipoglicemiei.
● Antrenamentul cu greutati poate completa cu succes un program de antrenament cardio, dar alegeti greutati cu care puteti face 12-15 repetari si nu mai putine.
● Totdeauna incalziti-va bine inainte de antrenament, timp de 5-10 minute. Efortul fizic modifica metabolismul intr-un mod pozitiv, insa, ca acest lucru sa se intample, trebuie sa va luati anumite masuri:
● Masurati-va nivelul glicemiei inainte si dupa antrenament si la fiecare 20-30 de minute in cazul unui efort prelungit. Daca glicemia scade sub 100 mg/dl, consumati alimente care contin 15-30 g carbohidrati inainte de efort. Daca nivelul glicemiei este prea mare (peste 250 mg/dl in cazul diabetului tip 2 si peste 200 mg/dl in cazul diabetului tip 1), amanati antrenamentul pana la normalizarea valorilor glicemiei.
Trebuie sa stiti foarte bine care sunt semnele hipoglicemiei – ameteala, tremuraturi, transpiratii reci, vedere dubla, stare de agitatie. Invatati cum sa tratati rapid o criza de hipoglicemie.
● Faceti efort la 1-2 ore dupa o masa.
● Evitati sa faceti antrenament in timpul unui varf de secretie al insulinei. Dimineata este momentul ideal. Persoanele cu diabet tip 1 ar trebui sa evite efortul efectuat seara.
● Ajustati-va aportul de insulina, daca este necesar. De preferat sa va sfatuiti cu medicul diabetolog.
● Dupa eforturi prelungite sau intense veti avea nevoie de un aport mai mare de carbohidrati in urmatoarele 24 de ore, pentru a reumple depozitele de glicogen.
● Beti multa apa, pentru a inlocui pierderile.
● Purtati pantofi de sport de buna calitate si care vi se potrivesc foarte bine.
● Nu consumati alcool in perioada premergatoare antrenamentului.
● Purtati o bratara pe care sa fie scris ca sunteti diabetic.
Dr. Serban DAMIAN
Buna ziua am diabet tip 1 fac insulina ,si am inceput sa fac sport as dori sa stiu daca pot lua ceva sa ma ajute la cresterea in masa musculara va multumesc