Ce trebuie sa stii despre efectul termic al alimentelor

efectul termicEfectul termic al alimentelor  sau… caloriile arse fara efort fizic

Arderea caloriilor este preocuparea numarul 1 pentru cei care isi doresc sa slabeasca, insa un aspect mai putin cunoscut de multe persoane este acela ca organsimul nostru nu consuma energie doar atunci cand facem miscare, ci si prin digestia si procesarea macronutrientilor continuti de alimentele consumate. Acesta este efectul termic sau “termogeneza”, care difera de la aliment la aliment.

Efectul termic al alimentelor: cate calorii arzi mancand

Desigur, numarul de calorii arse de organism in timpul proceselor de digestie, absorbtie, metabolizare si depozitare a nutrientilor din alimente este mult inferior celui presupus de efortul fizic, motiv pentru care nimeni nu trebuie sa creada ca poate slabi doar consumand anumite alimente, fara a face miscare! Mai precis, acest consum reprezinta aproximativ 10% din consumul energetic total al organismului.

Dupa cum am spus mai sus, efectul termic al alimentelor difera, in functie de macronutrientii continuti. Astfel:

– in cazul proteinelor, organismul arde 20-35% din calorii prin intermediul procesarii;

– in cazul carbohidratilor, organismul arde 5-15% din calorii prin intermediul procesarii;

– in cazul grasimilor, organismul arde 0-5% din calorii prin intermediul procesarii.

Dupa cum se poate vedea, consumul energetic este cel mai mare in cazul proteinelor, altfel spus daca vei consuma 200 calorii din proteine, organismul tau va arde intre 40 si 70 doar pentru procesarea respectivei gustari. Dintre alimentele cu un continut mare de proteine si mic de grasimi care declanseaza acest raspuns al organismului, se pot aminti pieptul de curcan sau albusul de ou.

Si ar mai fi cateva aspecte interesante legate de efectul termic al alimentelor: acesta creste considerabil atunci cand ingestia alimentelor este urmata de efort fizic si scade pe masura ce inaintam in varsta.

Efectul termic al alimentelor si cresterea masei musculare

Dar ce se intampla in cazul persoanelor care dezvolta greu masa musculara? O astfel de perosoana, care consuma in jur de 3.300 calorii pe zi (40% proteine, 30%carbohidrati si 30% grasimi) poate arde, conform Bodybuilding.com, chiar si 365 calorii pentru procesarea alimentelor. De aceea, nevoia de calorii din carbohidrati sau grasimi sanatoase poate creste pentru a accelera dezvoltarea masei musculare.

Tu in ce proportii consumi proteine, carbohidrati si grasimi?

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate