Exercitii piept. Fluturari – obtine cat mai mult de la ele!
Cea mai interesanta parte pentru mine, referitor la culturism, este ca, oricat de mult esti implicat, intotdeauna exista ceva nou de invatat si de aplicat. Ii multumesc pentru asta lui Dumnezeu, pentru ca altfel antrenamentul ar deveni atat de plictisitor si ideea sa faci un antrenament nou ar fi precum sa trebuiasca sa mergi la dentist pentru o plomba.
Ca redactor, pot gasi multe aspecte care intra in contradictie. Una am scris, de exemplu, in 1993 si cu totul altceva a fost opinia mea in 2003, iar cititorii mai vechi mi-au semnalat deseori aceste aspecte. Lor le spun ca am mintea deschisa la nou si imi pot schimba opiniile odata cu trecerea anilor. Avem nevoie sa ne impartasim experientele si sa invatam unii de la altii pentru ca dorim sa obtinem cele mai bune rezultate. In acest articol o sa vorbim despre exercitii pentru piept.
Exercitii piept de la profesionisti.
Cazul de fata: pentru multi ani am considerat ca anumite exercitii pentru piept (fluturarile) ofera deloc sau foarte putina rezistenta in ultima treime a miscarii, cand ganterele sunt apropiate si de aceea am folosit si recomandat aparatul peck-deck si cablurile incrucisate.
Recent am vorbit cu culturistul profesionist Bob Cicherillo despre antrenamentele lui pentru piept. Am fost impresionat de un interviu pe care Bob l-a dat in revista Ironman, anul trecut, si in care punea la indoiala utilitatea catorva exercitii populare, precum cele cu gantere, indreptari, impinsul de la ceafa si impinsul din culcat. De vreme ce ii respect experienta in antrenamente, peste 20 de ani, am fost curios de ce face frecvent fluturarile in antrenamentul lui pentru piept. Oare nu stia de lipsa de stres din partea de final a miscarii?
Astfel l-am sunat pe Bob care mi-a dat o lectie de scoala veche. „Cheia este sa intinzi mainile treptat ca si cum ai dori sa-ti atingi incheieturile de la palme, chiar daca ele nu se apropie mai mult de 20 cm si sa incordezi bine pectoralii.” Un mic bec s-a aprins in capul meu. Imediat ce am inchis telefonul, am executat miscarea de cateva ori pana am inteles ce a dorit sa-mi descrie.
Exercitii piept cu ganterele
Ce vorbesti? Mi-a luat un timp relativ scurt sa stapanesc miscarea, dar cu siguranta ca am simtit tensiune pe o portiune mai mare a miscarii. Astfel am adaugat in aceste exercitii pentru piept fluturarile cu gantere pentru prima oara in 18 ani de antrenamente. Inca imi plac variantele exercitiului la aparat sau cabluri, dar am invatat ca fluturarile nu sunt chiar asa de nefolositore precum credeam. Totusi, daca te gandesti bine, culturisti precum John Grimek, Reg Park, Steve Reeves, George Eiferman sau Clancy Ross aveau un piept masiv intr-o vreme cand aparatele de culturism moderne nu existau. Asta nu face decat sa intareasca cele doua mottouri, pe care le respect in culturism: „cu cat stii mai mult, cu atat cresti mai mult” si „cand vei stii totul, atunci cresterea se termina”.
Alexandru Bolborici
dupa Ironman
Imi place mult sa lucrez pieptul. Din fericire am un genetic bun in privinta acestei grupe musculare motiv pt care cred ca e cea mai dezvoltata parte a corpului.
Am observar ca impins cu gantere din orizontal solicita mai puternic pectoralii decat inclinat. Si am mai observat ca se obtine o pompare „infernala” daca lucram toate exercitiile prin rotatie.
Spre exemlpu eu am 4 exercitii pentru piept : 1) impins orizontal 3 – serii 8-10 repetari, 2) impins inclinat – 3 – serii 8-10 repetari 3) impins declinat – 3 – serii 8-10 repetari 4) fluturari cu gantere 3 – serii 8-10 repetari .
Ideea care mi-a venit intr-o zi din dorinta de a schimba ceva, a fost urmatoarea : ce-ar fi daca as lucra in rotatie ? Astfel am obtinut : primul ” exercitiu” e compus din o serie de la exercitiul 1) , urmatoarea serie e este o serie de la exercitiul 2, apoi o serie de la exercitiul 3 si ultima o serie de la exercitiul 4). Asta s-ar traduce prin : impins orizonatl 8-10 repetari, impins inclinat 8-10 repetari, impins declinat 8-10 repetari. fluturari cu gantere 8-10 repetari. Am obtinut o serie de exercitii combinate, prin rotatie.
Apoi reluam combinatia de la capat.
Avantajul este ca se mareste intensitatea mult iar muschiul este tinut in tensiune si pompat din toate partile pe toata durata antrenamentului.
Incercati si sigur veti fi surprinsi de ceea ce veti obtine la finalul antrenamentului.