Umeri
La fel ca la piept, cheia este sa te concentrezi pe rotatia umerilor mai mult decat pe implicarea tricepsilor prin intinderea bratelor. Ia o pereche de gantere de 3 ori mai mici decat poti face tu impinsul pentru umeri, porneste cu bratele indoite la 90 de grade si blocate acolo si ridica bratele deasupra capului doar prin rotirea umerilor. Te opresti cand antebrat ele sunt perpendiculare pe sol. Cu cat unghiul bratului este mai mare, cu atat miscarea devine mai grea. Arnold obisnuia sa faca un astfel de impins.
Pentru fluturarile laterale, iti recomand sa folosesti niste gantere usoare, cam la jumatate decat poti face exercitiul in mod normal. Pleci cu ganterele lipite de partea laterala a coapsei. Ridici bratele printr-o miscare de rotatie a umerilor. „Desparte” umerii, ca si cum ai dori sa cuprinzi un copac imens. Rotesti umerii pana cand bratele sunt aproape paralele cu solul si tii acolo ganterele timp de jumatate de secunda. Revii sub control cu ganterele pana ating usor exteriorul coapselor, nu le duci in fata corpului.
Spate
Cea mai frecventa greseala la culturisti, indiferent de nivel, de la incepatori pana la profesionisti, este ca folosesc o greutate prea mare, iar umarul nu este tras inspre spate. Un biceps si un antebrat puternic ajuta mult la ramat, dar are o consecinta negativa cand vine vorba de dezvoltarea spatelui.
Tine minte ca spatele lucreaza opus fata de piept. Cand pectoralii se incordeaza, umerii sunt impinsi in fata, iar spatele este intins. Cand spatele se contracta, umerii sunt adusi spre spate, iar pieptul se intinde. Coloana vertebrala se curbeaza in fata la contractia pieptului si inspre spate la contractia spatelui cand faci ramat. Cu cat tragi mai mult umerii inspre spate, cu atat lucreaza mai mult muschii spatelui, mai ales partea mediana.
Calea pentru a beneficia cat mai mult din antrenamentul spatelui este sa faci exercitii de ramat cu o greutate mai usoara care sa-ti permita sa duci umerii cat mai spre spate, sa tii contractia in punctul maxim pentru o secunda.