Ficatul, uzina efortului

ficatToate persoanele active, practicante ale sportului amator sau de performanta sunt preocupate in permanenta de sanatatea propriului corp. Ele au fost atrase in lumea frumoasa a exercitiului fizic fie din dragostea pentru un anumit sport, fie din dorinta de a arata si a se simti mai bine. Toti acesti oameni isi doresc „o minte sanatoasa intr-un corp sanatos“. Aceasta preocupare pentru propriul corp este pe deplin justificata mai ales in cazul culturistilor.

Amatori sau nu, toti viseaza la un ideal de frumusete corporala. Sa nu uitam insa ca aspectul exterior se construieste din interior, acolo unde „materia prima“ (alimente, suplimente) este prelucrata si transformata in „produs finit“ (masa musculara mai mare, simetrie musculara etc). Iar unul dintre organele responsabile cu acest proces este ficatul, „laboratorul organismului“, cel mai solicitat in timpul efortului fizic.

In ficat se desfasoara aproape toate procesele metabolice din organism, pornind de la degradarea si sinteza diferitelor substante, oprirea patrunderii toxinelor in organism, metabolizarea glucidelor, lipidelor, proteinelor, substantelor minerale, pana la formarea bilei si procesul termoreglarii.

Ficatul si functiile sale

Referindu-ne strict la efortul muscular, este bine sa stiti cate ceva despre functiile metabolice pe care le indeplineste ficatul, functii care se amplifica in cazul antrenamentului de culturism.

Ficatul si metabolismul carbohidratilor (glucidelor)

Dupa cum stim, glucidele sunt principalele substante furnizoare de energie, ele fiind absorbite la nivelul tubului digestiv sub forma de glucoza (in special). Deoarece ficatul este un mare consumator de glucoza, aceasta va fi retinuta la nivelul celulelor  hepatice in proportia cea mai mare, fiind transformata in glicogen. Glicogenul este o poliglucida de rezerva care se intalneste si in tesutul muscular. Deoarece ficatul retine cea mai mare parte din glucoza sub forma de glicogen, in muschi nu ajunge decat o mica parte din acest poliglucid. Iata de ce este necesar sa consumati suficienti carbohidrati, mai ales inainte de antrenament, in acest fel ficatul isi satisface nevoile de glucoza, dirijand apoi surplusul catre muschi, unde glicogenul se va sintetiza in proportie mai mare. Rezultatul va fi o energie mai mare la antrenament si muschi mai plini.

Ficatul si metabolismul grasimilor (lipidelor)

Ca si in cazul glucidelor, ficatul poate acumula grasimile in exces, depozitandu-le sub forma lipidelor de rezerva. La nevoie, acestea pot fi transformate chiar in glucide si invers! Pentru a fi utilizati in mod eficient, in scop energetic, acizii grasi din structura lipidelor sunt transformati in fosfolipide (printre care si lecitina). Ficatul controleaza astfel metabolismul energetic, prin metabolizarea carbohidratilor si grasimilor, principalele 2 clase de substante furnizoare de calorii.

Ficatul si metabolismul proteinelor

Proteinele nu se depun in ficat sub forma de rezerva. Daca sunt in exces, ele sunt transformate in glucide si/sau lipide care fie sunt depozitate ca substante de rezerva, fie sunt convertite in final la glucoza, substanta pe care ficatul o foloseste in metabolismul propriu.

Intre ficat si tesut muscular apare astfel un antagonism, primul dezasimiland aminoacizii, iar al doilea „luptand“ sa-i asimileze. Tinand cont de acest mecanism, un culturist trebuie sa consume, deci cantitati destul de mari de proteina, pentru ca surplusul de aminoacizi sa fie dirijat in muschi. Aminoacizii sunt transformati in lipide si glucide numai in cazul in care celulele organismului nu i-au utilizat in alte procese. Ca urmare insa a efortului depus la antrenament, „cerinta“ muschilor pentru aminoacizi va fi mare. Ficatul ii va dirija astfel catre muschi, accelerand procesul de supracompensare. Pentru a grabi si mai mult acest proces, consumati concentrate proteice si aminoacizi intotdeauna dupa antrenament sau cu cateva ore inaintea inceperii acestuia. Daca ingerati aceste suplimente imediat inaintea antrenamentului sau in timpul lui, ficatul le va transforma in glucoza necesara energiei si glicogen hepatic.

Ficatul si metabolismul vitaminelor si substantelor minerale

Ficatul este organul cel mai bogat in vitamina A si fier (este supranumit „depozitul de fier al organismului“). In cazul unui aport alimentar inadecvat, ficatul elibereaza fierul pe care il contine. Tot la acest nivel, este depozitat cuprul, precum si diferiti ioni(potasiu, sodiu, clor) care, impreuna cu apa, sunt mobilizati in organism in timpul efortului. In ficat se depoziteaza, de asemenea, vitaminele B, D, K si PP. Datorita bogatiei in vitamine si minerale, ficatul devine astfel si un aliment complet si echilibrat, mai ales daca provine de la pasari sau porc. Aceasta bogatie de elemente o gasiti si in suplimentul nutritiv „Uniliver“, un extract natural excelent din ficatul de taur argentinian.

Ficatul si metabolismul apei

Ficatul este rezervorul de apa si sange al organismului. La nivelul lui, grasimile neutre sunt degradate, cu formarea moleculelor de apa. Cantitatea de sange continuta de ficat poate ajunge pana la 1200 ml si chiar mai mult, protejand astfel inima de o eventuala crestere brusca a debitului sangvin.

Pe langa procesele metabolice descrise mai sus, ficatul mai indeplineste si alte functii importante cum ar fi, de exemplu, neutralizarea si inactivarea diversilor compusi toxici sau a anumitor hormoni estrogeni.

Protejati-va deci ficatul prin evitarea abuzurilor alimentare si prin consumarea suplimentelor nutritive in dozele recomandate. Pastrati o dieta echilibrata, fara exces de grasimi si folositi numai produse naturale.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate