Genetica vs. Antrenament – care dicteaza forma muschilor?

genetica-antrenamentGenetica si antrenamentele in culturism sunt subiecte dezbatute pe larg in nenumarate reviste si site-uri de specialitate, insa nu s-a ajuns inca la o definitie clara, universal-valabila in ceea ce priveste rolul lor in definirea muschilor. Sa extragi adevarul din sutele de retete si pareri contradictorii este cu atat mai dificil cu cat multi dintre acesti Guru nici macar nu stiu despre ce vorbesc.

Genetica vs. antrenament: care sunt opiniile majoritatii

Exista antrenori, oameni de stiinta si traineri care spun ca nu poti sa faci absolut nimic in ceea ce priveste forma muschilor tai. Daca natura nu a fost generoasa cu tine, poti sa-ti iei lucrurile si sa te duci acasa, antrenamentele nu fac minuni. Forma corpului tau este 100%  dictata de genetica.

Exista insa si o alta categorie, care sustine ca, din contra, antrenamentul efectuat asupra anumitor parti ale muschilor le pot schimba forma acestora. Ei bine, eu sunt undeva intre cele doua pareri.

Sunt de parere ca nu putem schimba intreaga harta genetica, dar cred cu tarie ca anumite exercitii, anumite formule de antrenament si anumite metode de manipulare lea aparatelor pot sculpta o forma cat mai definita a muschilor tai. Cu alte cuvinte, cei care abia se apuca de antrenamente si nu au un piept frumos dezvoltat nu este cauza unei genetici proaste, ci a faptului ca pectoralii din partea superioara nu primesc stimularea necesa pentru dezvoltare. Unii insista asupra faptului ca exercitiile la presa inclinata targeteaza cel mai bine pieptul, dar eu sunt de alta parere. Da, este adevarat ca nu poti izola complet un muschi de altul atunci cand te antrenezi, dar  poti sa te focusezi asupra unei zone prin folosirea unor aparate speciale si tipuri de miscari, care pot duce la dezvoltarea mai accelerata a unui anumit „capat” sau sectiune de muschi.

Este interesant de observat cum anumite „defecte” pot aparea la anumiti culturisti. Nu cred ca este cauza unei limitari genetice, ci mai degraba a unui antrenament dezechilibrat. Eu am schimbat foarte mult din forma pe care o aveau muschii mei de-a lungul timpului si i-am ajutat pe multi dintre clientii mei sa faca acelasi lucru. Genetica este „on hold”, asteapta sa fie subliniata, amplificata sau sculptata dupa bunul plac.

Ca sa intelegi  mai bine ce vreau sa spun, inainte de a da vina pe genetica pentru disproportiile tale fizice si forma deficitara a muschilor tai, ai grija sa fi facut ORICE pentru a redresa problema.

Formula de antrenament care sfideaza genetica

Piept: presa inclinata, pull- over, tractiuni la cablu cu priza scurta, impins de la piept cu haltera, flexii inverse cu bara, fluturari laterale cu gantere

Bicepsi: flexii hammer cu ganterele, tractiuni cu cablu din stand si din culcat, flexii la banca Scott, flexii concentrate cu gantera

Muschii mediani: extensia picioarelor la aparat, din plan inclinat

Muschii femurali: genuflexiuni Sissy, extensii din stand pe spate pentru picoare

Tricepsi: extensii cu gantera deasupra capului, extensii la cablu peste cap, extensii pe un singur brat cu gantera deasupra capului, impins pentru umeri la banca Smith.

Deltoizi: exercitii cu haltera, fluturari la cablu din lataral, fluturari cu haltera – priza ingusta, tractiuni la ceafa.

dupa Ironman

Voi ce parere aveti? Se poate schimba forma muschilor prin antrenamente?

11 Comments

  • Nu se poate modifica insertia unui muschi dar il putem „modela” prin cresterea dimensiunilor. Da , genetica are un rol important. Pieptul lui Arnold ? Spatele lui Dorian ? Picioarele lui Tom Platz ?

  • Ca sa schimbi forma unui muschi ar trebui sa poti schimbi punctele lui de insertie pe os.Poti insista pe un anumit segment al muschiului in detrimentul altuia dar nu poti modifica forma muschiului la fel cum nu poti modifica inaltimea sau culoarea pielii.
    Iar definirea muschilor stiam ca se obtine prin cardio si dieta nu prin”manipularea”’aparatelor.
    Cat despre programul de antr.,asa ceva sfideaza fiziologia,nu genetica.
    Articolul pare tradus cu un program (ieftin) de traducere.

    • apropo de muschi si genetica ai dreptate wolfman! iar articolul nu numai ca este tradus in mod incoerent insa este si prost scris la origine ( vine din reviste de culturism…nu din studii de anatomie :))…si stim ca revistele de culturism americane in special, sunt pline de ineptii si aberatii)

    • Probabil te referi la fluturari la „cabluri” sau incrucisari la „cabluri” = fluturari/ incrucisari la scripete dublu reglabil.
      Un exercitiu foarte eficient pentru dezvoltarea pectoralilor, in special daca se folosesc diferite unghiuri de atac , prin ridicarea sau coborarea bratelor ( coatelor) in raport cu toracele.

      Un deficit ar fii acela ca, marind greutatea pe scripeti, tindem mai de graba sa impingem in cabluri decat sa tragem de ele si atunci pierdem efectul maxim asupra pectoralilor.

      Alternativa: fluturarile cu gantere din intins pe spate. O forma exotica a exercitiului ar fii aceea de a sta intins pe sol, spre a impiedica coborarea coatelor sub nivelul toracelui (umerilor) evitand astfel accidentarile pe centura humero-scapulara.

      • ma refeream la exact ceea ce scrie in articol la „formula de antrenament care sfideaza genetica” si anume „tractiuni la cablu cu priza scurta” . Exercitiu se adreseaza pieptului din ce scrie in articol si asta mi se pare dubios..de aceea am intrebat

    • Alin, cand antrenezi pectoralii, gandeste-te ca acesti muschi sunt folositi in principal pentru a aduce bratele (coatele) inaintea toracelui (in fata corpului daca vrei) spre stern.
      Centura humero-claviculo-scapulara este un ansamblu complex, unde humerusul, clavicula si scapula lucreaza in ansamblu pentru miscari de rotire a bratelor, tractiune, impingere>

      Simplu spus: exercitiile de impins spre inainte (flotari, impins cu gantere, haltera) si fluturarile din brate implica in principal pectoralii, apoi deltoizii si alti muschi ai spatelui. -> bune pentru piept

      exercitiile de tras spre inapoi a coatelor ( tractiuni la bara, la helcometru, ramat) implica musculatura spatelui in principal ( deltoidul si bicepsul uneori)-> bune pentru spate.

  • forma muschilor scheletici, cum bine sublinieaza Wolfan, nu poate fii schimbata, o manipulam eventual prin dezvoltarea muschilor in masa, volum…insa forma (ce intelegem din lungimea si punctele de insertie a unei grupe musculare) nu poate fi schimbata.
    Cand vine vorba de „genetica” nici nu ar trebuii sa discutam despre bodybuilding :

    Genetica studiază structura moleculară și funcțională a genelor, comportamentul genelor în contextul unei celule sau organism, modul de transmitere a caracterelor de la părinți la urmași (ereditatea) distribuirea genelor și variația și schimbarea populațiilor. CE LEGATURA ARE GENETICA CU BODYBUILDING ?? niciuna! o alta aberatie supranumita de mine „americanism ” .

  • ESTE O FORMULARE NEFERICITA fiindca „FORMA” poate insemna nenumarate lucruri.
    Corect este sa spunem „ereditar” si nu „genetic” cand ne referim la fizionomia noastra, la schelet si la musculatura scheletica. Simplu spus, forma corpului nostru este mostenita, nu putem face nimic spre a schimba culoarea pielii, ochilor, parului, inaltimea corpului, lungimea membrelor si tot ce tine de structura scheletului si a musculaturii scheletice ca forma>
    Fenotipul unui organism este suma caracteristicilor mostenite dar si DOBANDITE (mediul inconjurator influenteaza organismele vii)

    Pentru a modifica FORMA muschilor scheletici ar trebuii sa modificam lungimea lor si punctele de origine si de insertie pe diferitele oase, ceea ce este imposibil. Putem insa modifica VOLUMUL muschilor scheletici (cresterea masei musculare) modificare ce are ca rezultat un alt aspect fizic al muschilor.
    In concluzie, forma muschilor NU se modifica (bicepsul brahial oricat de antrenat va fi el, nu va dezvolta un al treilea capat si nici nu se va lungii pana la genunchi) SE MODIFICA volumul muschilor avand ca rezultat un nou aspect fizic.

    ex: cei ce au abdominalii drepti nesimetrici (simplu spus „patratelele” nu sunt aliniate simetric) vor schimba prn antrenament VOLUMUL acestora, insa FORMA lor va ramane aceeasi – asimetrica.

  • Degeaba ziceti voi,dar conteaza mult si chestia ereditara.Nu prea cred ca poate iesi un atlet de performanta dintr-un copil ce are parinti mici slabi sau obezi sau alcoolici sau etc..
    Uitati-va la copii profesorilor de sport.Cu toate ca multi dintre ei nu practica sportul si o tin in tigari si chefuri sunt inalti,osatura e ok,etc deci au potential,pai va dati seama daca s-ar apuca de un sport cam cum ar arata si ce performante ar avea.
    Daca ereditatea nu ar mai conta atunci de ce preferam fetele ”bune” si fetele baietii ”vanjosi”?
    Asta e in firea oricarei specii de a se perpetua si asta se face instinctiv vorbind cu parteneri sanatosi,potenti,frumosi,etc

    Asa ca un antrenament dus la extrem + o zestre ereditara propice pentru asta = campion clar 😉

    • @Marian:multumesc pt.precizare,incoerent e cuvantul pe care il cautam 🙂
      Si in alta ordine de idei:titlul ar trebui sa fie GENELE vs. Antrenament;nu genetica…
      Nu cred ca mai merita sa comentam in vreun fel acest articol.Daca te plictisesti,poate fi usor amuzant,dar nu e decat logoree destinata sa umple spatiul din revista intre 2 reclame pt.suplimente minune care pot face dintr-un soricel ditamai tigrul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate