Probabil ca niciun exercitiu nu este subiectul miturilor si al neincrederii, precum sunt genuflexiunile.
Genuflexiunile distrug genunchii?
Unul dintre mituri: genuflexiunile iti distrug genunchii. In realitate, genuflexiunile, executate corect, nu numai ca sunt sigure pentru acestia, dar sunt folosite in programele de refacere in urma unor accidentari la nivelul lor.
Genuflexiunile si pozitia talpilor in timpul exercitiilor.
Alt mit: folosind diferite pozitionari ale talpilor, poti lucra diferite portiuni ale muschilor coapsei. Acest asa-zis mit a fost examinat recent de cercetatori. Studiul a masurat activitatea muschilor coapsei, efectuand genuflexiuni, folosind trei pozitionari ale talpilor si trei incarcaturi diferite ale halterei. Sase halterofili cu experienta au efectuat 3 serii, a cate 10 repetari, de genuflexiuni, utilizand o incarcatura de 70% din maximul pentru o repetare, 30% si fara greutate. Pauza dintre serii a fost de 6 minute. Subiectii au efectuat seriile cu mai multi electrozi atasati la coapse, inclusiv pe bicepsii femurali. Pozitiile folosite au fost: cu talpile apropiate, la nivelul umerilor si departate. Electrozii au transmis activitatea electrica a muschilor la un electromiograf. Daca ne luam dupa mitul pozitionarii talpilor, el spune ca o pozitie apropiata a talpilor genereaza mai mult stres pe partea exterioara a coapselor, in timp ce, utilizand o pozitie departata, lucreaza mai mult partea interioara a coapselor. Rezultatele studiului nu au confirmat nici pe departe acest mit.
Cum era de asteptat, activitatea electrica a tuturor muschilor coapselor a fost mai mare cand s-a folosit o greutate mai mare. Singura diferenta, care a fost gasita in activitatea muschilor, a fost aceea ca folosirea unei pozitionari departate a talpilor duce la cresterea activitatii muschilor fesieri. Facand genuflexiunile cu o pozitionare ingusta a talpilor, nu s-a evidentiat nicio extraactivitate in muschii exteriori ai coapselor, la fel cum nici pozitionarea larga a talpilor nu a evidentiat o crestere a activitatii muschilor interni ai coapselor. Autorii au semnalat ca incarcatura aleasa a fost astfel incat subiectii sa poata face aproximativ 10 repetari, numar de repetari pe care il fac majoritatea culturistilor. Daca faci genuflexiuni cu greutati mult mai mari si, bineinteles, repetari mai putine, ele pot declansa activitatea altor muschi sau… poate nu.
Alexandru Bolborici
dupa Ironman