Reducem carbohidratii sau cantitatea de grasimi?
Multi culturisti reduc cantitatea de carbohidrati cand incearca sa slabeasca. Unii ajung sa scada foarte mult carbohidratii, aproape de 0, in timp ce altii adopta o strategie mai moderata. In multe cazuri insa, reducerea drastica a unui macronutrient va cauza probleme de sanatate.
Cu toate acestea, perioade scurte de reduceri severe pot comuta organismul pe modul de slabire. De exemplu, dieta Atkins recomanda ca, pentru cateva saptamani, sa fie luati cam 35g de carbo pe zi pentru a invata corpul sa arda din grasimi pentru energie.
Intr-un interviu al unei reviste international de specialitate, Gary Taubes spunea ca strategia cea mai buna pentru slabire este controlul carbohidratilor: “tesutul nostru adipos este controlat de proprii hormoni, insulina in particular. Cu cat nivelul de insulina este mai mare, cu atat mai multe calorii va stoca corpul nostru sub forma de grasimi. Cu cati mai multi carbohidrati in dieta, cu atat mai multa insulina va secreta corpul. Asadar, marele secret pentru slabire nu este sa mananci mai putin sau sa faci mai multe miscare, ci sa consumi mai putini carbohidrati.”
Carbohidrati si grasimi in dieta
Intr-un alt articol recomandam culturistilor sa-si asigure 150g de carbo pe zi pentru a-si mentine greutatea, rezervele de glicogen si sa slabeasca cu randament mare. Cele 150g reprezinta o valoare buna de la care sa pleci deoarece corpul stocheaza aproximativ 350g de glicogen in ficat si in muschi. Un antrenament greu pentru 1-2 grupe musculare va consuma aproximativ 100g.
Asadar, trebuie sa reface cele 100g pierdute si sa mai adaugi inca 50g pentru sanatatea generala si alte nevoi ale organismului. Insumate, acestea vorda cele 150g de carbo zilnice pe care le recomand.
Mai este un motiv pentru are e bine sa tii cantitatea de carbo scazuta: “In ciuda a ceea ce auzim des, exista o mica corelatie intre dietele bogate in grasimi si bolile de inima. De fapt, daca analizezi cu atentie studiile care invoca beneficiile folosirii dietelor cu putine grasimi, diete pe care nu se mai deranjeaza nimeni sa le tina, vei gasi mai multe motive pentru care sa nu le folosesti.”
Grasimi – singurul pericol pentru inima?
Motivul este ca excesul de carbo este convertit in trigliceride pentru a fi stocate sub forma de grasime, iar trigliceridele pot cauza boli de inima.
Alexandru Bolborici
dupa Ironman