Guta este una dintre cele mai frecvente forme de artrita (inflamare a unor articulatii). De fapt, guta este o boala a intreguluiprganism si este provcata de cresterea nivelului de acid uric, care, la nivelul articulatiilor, provoaca inflamatie, edem (umflare) si durere.
Cauzele aparitiei gutei si cele mai frecvente simptome
Acidul uric este produsul final al catabolizarii purinelor din corp, precum si a celor din alimentatie. Purinele sunt structuri proteice care intra in compozitia acizilor necleici, deci sunt „caramizile” ce formeaza ADN-ul. Practic, purinele exista in toate alimentele de origine animala, in special carnea si organele.
Problema cu acidul uric este ca acesta nu poate fi metabolizat, ci trebuie eliminat ca atare. Guta apare fiet atunci cand ficatul produce in exces acid uric, fie cand alimentatia este bogata in carne rosie si exista un exces de acid uric ce nu poate fi eliminat prin filtrare renala. In ambele situatii se intaleaza hiperuricemia. In timp, acidul uric se cristalizeza la nivel articular, in special la nivelul articulatiei metatarso-falangiene (adica degetul mare de la picior) si la nivelul gleznei.
Pe langa cauzele de natura genetica si excesul de alimente de origine animala, obezitatea, consumul de cantitati mari de alcool, unele medicamente pot constitui cauze pentru aparitia gutei.
Asa cum spuneam, simptomele cele mai frecvente sunt: inflamatia, edemul,si durerea articulara, care apare in special atunci cand facem miscare.
Manifestarile pot aparea la 2-3 articulatii simultan, insa de obicei afecteaza cate o articulatie pe rand.
Exista posibilitatea ca, dupa primul atac de guta, pacientul sa beneficieze de o perioada fara manifestari care dureaza aprox. 5-10 ani.
O alta manifestare a gutei sunt tofii gutosi, adica niste depuneri de acid uric sub piele, in special la nivelul pavilionului urechii, la degete, mana, corzi vocale sau inima.
Prevenirea gutei si riscurile pentru culturisti
Trebuie retinut ca alimentele cele mai bogate in purine sunt sardelele, momitele, carnea, sunca, molustele, ficatul, dar oricare dintre acestea, prin fierbere, pierde 50% din purine.
Pe de alta parte, alimentele care NU contin purine sunt faina, ouale, fructele si sucurile de fructe, grasimile si lactatele.
Concetratele proteice sunt obtinute prin procedee termice, deci mare parte din purine sunt degradate, ca sa nu mai vorbim de faptul ca materia prima este reprezentata de lapte, oua soia si nu carne sau organe.
Deci, dupa parerea mea, aceste concentrate proteice nu prezinta riscul de producere a gutei.
Pentru o persoana care are deja guta nu este indicat sa foloseasca concetratele proteice, dar aportul de proteine trebuie limitat la 70-80 g/zi pentru ca o dieta bogata in proteine suce la cresterea sintezei purinelor. De asemenea, excesul ponderal trebuie rezolvat, iar consumul de alcool oprit.
Dr. Serban Damian
Este recomandat pentru cei care au guta un supliment pe baza de carbohidrati decât izolat proteic din zer?