Imunitate prin culturism

Imunitate – definitie si rol

Imunitatea reprezinta capacitatea dobandita sau innascuta a unui organism de a rezista la anumite boli sau la actiunea microbilor patogeni si ai produsilor toxici ai acestora. Corpul fiecaruia are o capacitate impresionanta de reactie si de cele mai multe ori se poate vindeca si singur, intrucat imunitatea joaca un rol important.

In 2010 a fost publicat unul dintre cele mai interesante studii referitoare la beneficiile antrenamentelor cu greutati asupra sanatatii si cum sportul, in general, te ajuta sa beneficiezi de o imunitate crescuta.

Cercetatorii au urmarit un numar impresionant de 8.677 barbati cu varste cuprinse intre 20 si 82 de ani. Desfasurat pe o perioada de aproximativ 23 de ani, intre 1980 si 2003, studiul a fost facut la Cooper Aerobics Center din Dallas, fiind condus de o echipa de cercetatori de la Institutul Karolinska din Stockholm, Suedia. Monitorizarea a urmarit cati dintre subiecti au dezvoltat forme de cancer.

Imunitate scazuta? Combate-o prin sport!

Dintre subiectii testati, cei care au efectuat in mod regulat antrenamente cu greutati au avut cu 30-40% mai putine sanse sa dezvolte o forma de cancer. Cercetatorii au concluzionat faptul ca fiind puternic, depasesti anumiti factori asociati cu cancerul, precum grasimea excesiva sau fumatul. Ei sugereaza ca minimum doua antrenamente de forta pe saptamana sunt suficiente pentru a-ti creste imunitatea si a te proteja impotriva cancerului.

Legatura dintre imunitate si culturism

Autorii studiului au sugerat mai multe posibile mecanisme. In primul rand, ridicarea de greutati moduleaza activitatea unor hormoni: ajuta la controlul metabolismului insulinei, iar excesul de insulina este legat de mai multe forme de cancer. Prin antrenament, este crescuta cererea de glucoza din tesuturile musculare, independent de insulina. IGF-1 este un hormon anabolic care se „ingrijeste” de raspandirea mai multor tipuri de cancer, incluzand aici pe cel de san, de colon si de prostata. Cand ridicam greutati, ficatul creste productia unei proteine de legatura care este transportata in sange impreuna cu IGF-1. Cat timp IGF-1 este legat de aceasta proteina, nu poate interactiona cu tumorile, impiedicand raspandirea lor prin corp si astfel beneficiem de o imunitate crescuta.
Antrenamentul cu greutati reduce, de asemenea, inflamatiile, care sunt factori ascunsi ai cancerului. Alte mecanisme includ o modulare a hormonilor sexuali, sporirea mecanismelor de aparare a antioxidantilor, cresterea vigilentei sistemului imunitar la formarea incipienta a tumorilor.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate