5 sfaturi simple pentru slabire si mentinerea greutatii

mentinerea greutatii

Principii de baza pentru eliminarea kilogramelor in plus si mentinerea greutatii

Sa slabesti si sa ramai asa nu este deloc usor. Misiunea ta, fie ca este scaderea in greutate sau mentinerea greutatii, poate esua inca de la inceput daca nu iti stabilesti cateva reguli de baza privind stilul de viata si daca nu te inarmezi cu rabdare si gandire pozitiva.

Iata cateva reguli simple care iti pot usura eforturile de a capata o greutate sanatoasa:

Slabirea si mentinerea greutatii – la fel de dificile, la fel de importante!

 

Stabileste obiectivele potrivite!

Stabilirea unor obiective precise este un prim pas important. Multe persoane care incearca sa slabeasca se concentreaza asupra unui singur obiectiv: numarul de kilograme afisat de cantar. Insa nu acul cantarului ar trebui sa ocupe primul loc in mintea noastra, ci alimentatia si minutele zilnice de miscare.

Retine ca obiectivele eficiente sunt specifice, realizabile si masurabile. De exemplu, “sa fac miscare mai mult” este un obiectiv minunat, dar nu si unul specific; “sa merg pe jos 8km pe zi” reprezinta un obiectiv specific si masurabil, dar este oare si realizabil pentru o persoana care nu este obisnuita cu miscarea? “Sa merg pe jos 30 minute pe zi” este mai usor de realizat, dar ce se intampla daca intr-o zi esti retinut la serviciu si in alta zi vremea nu-ti permite acest lucru?

Sa merge pe jos 30 minute, 5 zile pe saptamana” – iata un obiectiv ce indeplineste toate cele 3 criterii.

Recompenseaza-ti micile succese!

Desigur, nu cu mancare. Recompensele te vor incuraja sa lupti pentru a-ti atinge scopul, indiferent cat de indepartat poate parea acesta la inceput.

Cu ce ne putem recompensa daca nu cu o gustare? Optiunile sunt numeroase: un film la cinema, un concert relaxant, o seara linistita petrecuta in familie. Recompensele mici si dese reprezinta cheia marilor succes, deci nu-ti refuza astfel de placeri care te vor ajuta sa vezi frumusetea vietii si in afara farfuriei.

Atentie la controlul portiilor!

Este important sa-ti monitorizezi cantitatile de alimente consumate, prin cantarirea si notarea lor, a numarului de calorii consumat zilnic, a portiilor de legume si fructe, a paharelor de apa.  Motivul este simplu: astfel iti vei da seama, in functie de rezultatele obtinute, unde gresesti si ce functioneaza pentru tine atunci cand vine vorba despre scaderea in greutate sau despre mentinerea greutatii.

Evita reactia in lant!

Identifica acele situatii sociale si de mediu care incurajeaza alimentatia necontrolata in cazul tau, apoi incearca sa le eviti. De exemplu, poate esti predispus sa mananci mai mult in timp ce te uiti la televizor sau in timp ce lucrezi, motiv pentru care este important sa inlaturi asocierea mancatului cu situatia in cauza.

Manaca incet!

Nu mai avem rabdare nici sa mancam pe indelete… iar acest lucru se observa deseori in oglinda. Creierul are nevoie de cel putin 15 minute pentru a receptiona mesajul ca ai mancat, motiv pentru care trebuie sa incetinesti ritmul in care mananci. Doar astfel senzatia de satietate va aparea spre sfarsitul mesei.

Un alt truc este sa folosesti farfurii mai mici, astfel incat portiile moderate sa nu para insuficiente. De asemenea, culoarea lor poate influenta apetitul: in timp ce rosu si galben cresc pofta de mancare, albastru si verde sunt culori cu efecte calmante, care suprima apetitul. Nu in ultimul rand, incearca sa respecti un program al meselor care te va impiedica sa sari peste mese sau sa mananci la ore tarzii.

Foarte putini dintre cei care slabesc reusesc sa se mentina pentru o durata lunga de timp, asadar odata ce cantarul iti arata greutatea dorinta, nu trebuie sa consideri ca efortul tau s-a sfarsit.

Tu cum iti mentii greutatea?

Dr. Serban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate