Proteina din zer: Izolat vs. Concentrat vs. Hidrolizat. Care este optiunea ideala?

Daca faci parte din categoria celor confuzi cu privire la ce proteina din zer ar trebui sa foloseasca, ai ajuns in locul potrivit. Vom incerca in cele ce urmeaza sa aflam care sunt diferentele dintre izolat, concentrat si hidrolizat si, de asemenea, daca vreunul dintre aceste produse este mai bun si mai eficient decat celelalte.

Inainte, insa, de a gasi raspunsul acestor intrebari, ar trebui sa incepem cu cateva notiuni de baza despre fiecare dintre aceste produse care au la baza proteina din zer.

Proteina din zer: Izolat vs. Concentrat vs. Hidrolizat. Care este optiunea ideala?

Formele disponibile de proteina din zer

Proteina din zer este considerata o proteina completa care contine toti cei 9 aminoacizi esentiali (BCAA) si un continut redus de lactoza. Proteina din zer este folosita in mod traditional de culturisti si atleti deoarece e cea mai eficienta in dezvoltarea masei musculare. Ultimele studii arata ca proteina din zer poate fi utila si pentru slabit, scaderea nivelului de colesterol, intarirea sistemului imunitar si vindecarea ranilor.

Concentrat din zer

Concentratul este forma cel mai putin procesata a zerului pe care o vei gasi pe piata de profil, ceea ce inseamna ca este si cea mai ieftina forma. De asemenea, este varianta de produs care contine cea mai mare cantitate de compusi non-proteici (in mod principal lactoza si grasime) si forma cu cel mai mare potential de a crea probleme digestive, din pricina cantitatii de lactoza pe care am mentionat-o mai sus.

Izolat din zer

Izolatul este practic produsul pe care il obtii daca iei concentratul de zer si il filtrezi pentru a elimina majoritatea continutului sau non-proteic, lasandu-l intr-o forma mult mai pura, ceea ce se traduce efectiv prin mult mai multa proteina per masura. Este un produs mai usor digerabil pentru ca dispare lactoza pe care o gaseam in concentrat, dar este si o forma mai scumpa de zer.

Hidrolizat din zer

Hidrolizatul este un izolat de zer care a trecut printr-o runda de procesare (fiind predigerat), ceea ce il face sa fie in teorie forma de zer cea mai pura, cea mai rapida, cea mai biodisponibila si cea mai usor de digerat si de absorbit de organism care exista in acest moment pe planeta. Si este pana in acest moment si cea mai scumpa forma de zer, pe de alta parte.

Cu toate acestea, pe cat de bine suna tot ce ai citit despre hidrolizat, este important sa retii ca hidrolizatul este un produs de marketing cu un pret exagerat.

Proteina din zer: amestecul

Amestecul este o pudra proteica ce contine practic o combinatie din cateva sau din toate variantele de zer de mai sus, in general fiind mai comune formulele de amestec intre concentrat si izolat.

Proteina din zer: Izolat vs. Concentrat vs. Hidrolizat. Care este optiunea ideala?

Efectele administrarii proteinei din zer

Concluziile unor studii recente, care au comparat efectele administrarii concentratului de zer si hidrolizatului de zer sunt urmatoarele:

  • zerul sub forma de concentrat este foarte bun pentru scaderea apetitului, reduce concentratiei de glucoza din sange si insulina, intr-o relatie dependenta conform dozajului.
  • zerul hidrolizat este eficient pentru recupararea dupa antrenament si refacerea rezervelor de glicogen.

Iti recomandam, asadar, bazat pe aceste concluzii, sa iei zer hidrolizat dupa antrenament si zer concentrat sau izolat in restul zilei, pentru a pastra muschii intr-o stare anabolica.

Proteina din zer: Izolat vs. Concentrat vs. Hidrolizat. Care este optiunea ideala?

Care varianta este ideala pentru masa musculara si eliminarea grasimii?

In conditiile in care ne luam o cantitate suficienta de proteina in fiecare zi din cele mai calitative surse existente (toate cele enumerate mai sus), se poate spune ca exista o forma de zer mai eficienta decat celelalte cand vine vorba despre acumularea de masa musculara si despre eliminarea stratului adipos?

Raspunsul cel mai sincer este NU. Nu exista niciun fel de diferenta importanta intre proteinele din zer in aceasta privinta.

Nici chiar atunci cand compania producatoare de suplimente sustine sus si tare ca zerul lor are puteri miraculoase! Chiar nu are niciun fel de putere magica… Nu vei acumula masa musculara si nici nu vei scapa de grasime mai repede sau mai sustinut, practic nu va exista nicio diferenta intre un produs cu un marketing de top si alte produse pe care le-ai incercat pana acum!

Proteina din zer: Izolat vs. Concentrat vs. Hidrolizat. Care este optiunea ideala?

Cum alegi cea mai buna proteina din zer pentru tine?

Desi nu exista diferente notabile cand vine vorba despre eficienta, exista insa cativa factori care conteaza si de care ar trebui sa tii cont in alegerea unui produs proteic cat mai bun pentru tine.

Unul dintre acesti factori este in mod clar pretul. Iar gradul de digerabilitate este celalalt factor care conteaza cu adevarat. Cel mai important criteriu in alegerea celei mai bune variante pentru tine ramane, insa, obiectivul tau.

Concentratul este varianta 100% ideala pentru tine daca…

Nu este o exprimare complet corecta, intrucat la drept vorbind concentratul nu este “ideal” in adevaratul sens al cuvantului pentru nimeni. Insa poate fi varianta cea mai buna pentru tine daca ai un buget redus si cauti cea mai ieftina forma de zer de pe piata. Iar asta implica, de asemenea, sa nu ai nici probleme de digestie din pricina lui, asa cum multe persoane au. In plus, trebuie sa gasesti o forma pura care sa fie 100% concentrat. Iar acest lucru este destul de greu de gasit in acest moment.

Concentrat din zer - wpc 80 (NUTRI WHEY 800F)
Concentrat din zer – wpc 80 (NUTRI WHEY 800F) este un concentrat proteic din zer cu o cencentratie proteica de 80%, fara arome si indulcitori, se dizolva foarte bine si are un gust neutru.

Izolatul este varianta 100% ideala pentru tine daca…

Ai intoleranta la lactoza sau probleme reale de digestie cand vine vorba despre concentratul de zer. Daca esti in aceasta situatie, e posibil sa ai probleme cu multe (sau in unele cazuri chiar cu toate) pudrele proteice din zer care contin orice cantitate de concentrat. Iar asta se intampla din pricina cantitatii de lactoza pe care o contine.

Daca ai remarcat, de pilda, ca te balonezi sau ti se pare ca ai mai multe gaze decat ai in mod normal si suspectezi ca responsabil de aceasta situatie e posibil sa fie proteina din zer, ai toate sansele sa ai dreptate!

Proteina din zer si intolerantele alimentare

Prima optiune in aceste situatii este sa incerci un alt brand. Da, chiar si daca si acesta contine o cantitate anume de concentrat. Exista diferente mari intre produsele diferitelor branduri, in ciuda faptului ca vorbim practic despre formule similare de zer.

Dar daca fiecare pudra proteica ce contine concentrat iti provoca probleme de digestie, solutia cea mai simpla ar fi sa treci la o pudra care sa fie compusa in intregime din izolat de proteina din zer.

Sigur ca va fi mai scump, din cauza procesului sofisticat de filtrare prin catre trece ca sa devina izolat, dar acest proces este tocmai cel care indeparteaza practic totul din proteina (lactoza, grasimea, carbohidratii, colesterolul) facad-o astfel sa fie o forma mai pura de zer, si mai ales una fara lactoza. Care ar trebui in acest moment sa elimine toate problemele digestive.

Metode de filtrare pentru obtinerea izolatului

Exista diferite metode de filtrare folosite pentru obtinerea izolatului, iar unele sunt mai bune decat celelalte. In mod special, “schimbul de ioni” este cea mai daunatoare maniera de filtrare, pentru ca denatureaza proteina mai mult decat o face oricare alta metoda.

Asadar, e bine sa eviti produsule obtinute prin filtrare cu schimb de ioni. Cuvintele pe care va trebui sa le cauti, in schimb, pe eticheta unui produs in dreptul metodei de filtrare sunt “microfiltrare” sau “microfiltrare cu flux incrucisat” sau “micfrofiltrare la rece”, acestea fiind cele mai sanatoase variante.

Izolat proteic din zer - Pronativ 95LL
Pronativ 95LL este un izolat proteic din zer cu 95% proteina.

Hidrolizatul de zer este ideal pentru tine daca…

Ai tendinta de a cheltui excesiv pentru produse supralicitate, cu reclama agresiva si recomandate de atotstiutorii de la sala, dar produse ale caror beneficii nu sunt dovedite complet, de care nu ai nevoie si care nu au practic niciun beneficiu suplimentar.

Hidrolizat din zer (WPH-4)
Hidrolizat din zer (WPH-4) obţinut din lapte, fără adaos de arome şi îndulcitori, se dizolvă foarte bine şi are un gust neutru.

Varianta ideala in cazul acesta este sa iti cumperi un amestec si sa faci orice altceva cu banii economisiti, pentru ca dincolo de marketing si reclama, hidrolizatul nu aduce nimic mai mult decat produsul de mai jos.

Un amestec este ideal pentru tine daca…

Faci parte din majoritatea populatiei, care nu are probleme de intoleranta la lactoza, sau probleme de digestie legate de proteina din zer.

Proteina din zer: Izolat vs. Concentrat vs. Hidrolizat. Care este optiunea ideala?

Amestecurile care contin izolat si concentrat – solutia ideala

Practic, daca iti doresti sa ai parte de cea mai buna combinatie din tot ce este benefic la proteina din zer (calitate, digestie, gust, pret, puritate, continut BCAA, imunoglobuline etc) atunci varianta cea mai buna pentru tine va fi probabil un amestec care sa contina izolat si concentrat.

In acest moment, majoritatea pudrelor proteice existente pe piata se potrivesc acestei descrieri. Tot ce trebuie sa faci este sa citesti eticheta si sa fii atent la ingredient atunci cand alegi un produs blend.

Opteaza pentru o proteina din zer potrivita pentru tine

Dupa ce ai gasit satisfacatoare lista de ingredient ramane sa alegi – prin testare de data aceasta – un produs care sa aiba gustul cel mai bun (o preferinta personala) si care se digera cel mai usor (pentru ca unele produse creaza niste gaze cu adevarat jenante – mai ales daca esti genul de persoana care isi petrece foarte mult timp socializand si nu stand singur – in timp ce alte produse au darul de a evita aceste situatii).

Si, desigur, alegerea va tine si de pretul pe care esti dispus sa il platesti pentru un astfel de produs.

6 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate