Revenirea in sala de antrenament – Recomandari de baza

revenirea in salaIntotdeauna, dupa o pauza mai lunga, reluarea antrenamentului este un lucru dificil. Ti-ai pierdut obisnuinta, tonusul muscular si, de multe ori, chiar increderea in propriile forte…

Important este sa ai rabdare si sa reusesti sa treci cu bine peste primele antrenamente care vor fi mai dificile, in special daca inainte de intreruperea antrenamentului lucrai foarte intens si cu greutati destul de mari.

Pentru inceput, inainte de fiecare sedinta de antrenament, vom executa o incalzire de doua ori mai lunga decat efectuam inainte de pauza, pentru a exclude riscul unei accidentari.

In prima saptamana, poti lucra toate grupele principale de muschi zilnic, efectuand cate 3-4 serii pentru fiecare grupa, cu 8-10 repetari pentru grupele mici (triceps, biceps, detoid) si 14-16 repetari pentru grupele mari (coapse, dorsal). Vom folosi si greutati relativ mici, controlabile, care sa ne permita efectuarea, fara probleme, a numarului de repetari propus.

In a doua saptamana poti deja sa treci la un program divizat pe grupe musculare si bine structurat ca asociere intre ele. Nu trebuie sa ne grabim in a accelera procedura de antrenament sau intensitatea din dorinta de a ajunge cat mai repede la forma de dinaintea pauzei.

Intr-adevar, poate fi putin deprimant sa constati ca, spre exemplu, la impins din culcat de la serii de 10 repetari cu 120kg, acum lucrezi doar cu 70-80kg. Totusi, nu trebuie sa intri in panica, in scurt timp vei reveni la stadiul in care ai ramas inainte de a intrerupe antrenamentul, si asta pentru ca muschii tai au „memorie” si revin la forma anterioara destul de repede. Mai greu este sa depasesti cea mai buna forma avuta pana in prezent, dar nu este imposibil.

Pe langa o alimentatie sanatoasa, trebuie sa folosesti aminoacizi si concentrate proteice, un complex de antioxidanti, multivitamine si minerale. Toate acestea vor ajuta organismul sa suporte mai usor efortul depus la sala si in activitatile cotidiene si sa se refaca intr-un timp mai scurt, imbunatatind starea fizica generala.

Important: Nu exagera cu numarul de serii pe grupa musculara! Eu, de exemplu, optez pentru un numar redus de seturi, dar foarte intens efectuate, in loc de un numar mai mare de seturi care se intinde pe o perioada lunga de timp.

Nu trebuie sa uiti ca un muschi creste mai bine subantrenat decat supraantrenat!

Razvan Ariton

Afla aici cum poti evita un supraantrenament.

2 Comments

  • am ramas surprins sa gasesc numele autorului acestui articol Razvan Ariton.Cred ca au trecut aprox.20 de ani de cand nu am mai auzit de el,sau. …….poate ca nu am mai fost eu la zi. Bun articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate