Sala de culturism, a doua casa
Te-ai apucat de antrenamente si microbul culturismului a pus stapanire pe tine? Foarte bine, inseamna ca ai pornit pe drumul catre un corp sanatos si puternic, iar sala de culturism a devenit un loc in care te regasesti, iti depasesti propriile limite, te bucuri de reusite.
Observi ca progresezi, corpul se transforma, esti multumit de evolutia ta. Sa nu poti merge la sala ar fi de neconceput pentru tine. Nimic nu te-ar putea tine departe de sala! Si totusi, daca lasam deopare problemele familiale sau financiare, la care eu nu sunt in masura sa-ti dau sfaturi, ramane un lucru care te-ar putea impidica sa te antrenezi: accidentarile.
Principalele cauze care pot duce la accidentari in sala de culturism
1. Forma incorecta a exercitiului
In sala de culturism, acasa, in garaj unde ti-ai amenanjat o mica sala cu strictul necesar, oriunde te antrenezi trebuie sa te asiguri ca efectuezi toate exercitiile intr-o forma corecta. Nu trisa, nu smuci, nu cobori greutatea fara control. Eu, si cu atat de multi ani de antrenament in spate, pot spune ca inca mai am multe de invatat, asadar ai rabdare si pune siguranta pe primul plan!
2. Greutati prea mari
„Pentru a creste in masa musculara, trebuie sa cresti greutatile.” Aceasta aformatie este foarte adevarata. Prolema apare atunci cand, impinsi de un ego prostesc, incercam sa impresionam pe altii prin folosirea unor greutati prea mari pentru stadiul in care ne aflam.
Inainte de a intra la o serie cu greutate mare, gandeste-te de 3 ori daca merita sa-ti asumi riscul! De exemplu, vrei sa incerci la 170kg impins pentru piept pentru o repetare. Daca vei reusi o sa cresti, probabil, cu 5g in plus de masa musculara (e posibil ca cifra sa fie prea mare, dar este doar un exemplu teoretic). Se poate intampla sa nu faci repetarea sau, in cel mai rau caz, sa scapi greutatea de sub control si sa te accidentezi. Asadar, pe scurt, ai de ales intre 5g in plus de muschi, nimic sau o accidentare.
Cel mai bine este sa utilizezi greutati cu care poti efectua intre 4 si 12 repetari pe serie. Recomand sa ciclizezi intensitatea antrenamentelor: incepe cu greutati care iti permit efectuarea a 12-15 repetari, in urmatoarea saptamana creste greutatea astfel incat sa poti efectua 8-10 repetari, si tot asa pana cand, treptat, vei ajunge la o greutate cu care sa poti efectua 4 repetari.
Apoi, dupa o pauza de o saptamana, reiei ciclul.
3. Incalzire insuficienta
Un muschi incalzit este mai puternic si mai flexibil decat unul neincalzit. De exemplu, eu pot face impins din orizontal pentru piept cu bara cu 130kg pentru 8 repetari. In acest caz, incalzirea va arata astfel: doua serii cu bara goala (20kg) a 20 repetari, 2 serii cu 60kg a 10 repetari, 2 serii cu 100kg a 5 repetari. Apoi trec la prima serie efectiva, cu 130kg.
Incalzirea trebuie facuta astfel incat sa nu te oboseasca pentru seriile efective. Daca te incalzesti la doua serii cu aceeasi greutate, cum fac eu, vei observa ca la cea de-a doua serie ti se va parea mai usoara greutatea.
4. Lipsa concentrarii
In sala de culturism, mai ales daca utilizezi greutati mari, trebuie sa ramai concentrat la maximum. In orice moment de neatentie se pot produce accidentari cu urmari grave. Lasa deoparte grijile zilnice atunci cand esti la sala, fii atent la forma de executie, incearca sa realizezi acea conexiune minte—muschi atat de importanta pentru progres!
5. Fara epuizare completa
Cand utilizezi greutati mari, nu merge pana la epuizare completa. Opreste-te cu o repetare inainte. Astfel, vei fi ferit de accidentari si, foarte important, de supraantrenament. Corpul uman ale limitari, nu este o masinarie.
Tine minte: un muschi subantrenat creste sau, in cel mai rau caz, stagneaza, dar un muschi supraantrenat va scadea cu siguranta.
6. Limitari fiziologice
Trebuie sa fii constient ca muschii, oasele si ligamentele pot sustine o greutate limita, care difera de la persoana la persoana. Poti efectua un exercitiu cu greutate mare in cea mai stricta si corecta forma si un muschi sau ligament sa cedeze. Atentia si precautia sunt, asadar, esentiale.
In loc de final
Unii pot spune ca daca nu risti, nu castigi. E adevarat, insa trebuie sa fii constient de riscul pe care ti-l asumi si sa decizi singur daca merita sau nu sa risti. Daca nu esti culturist de performanta, riscul este prea mare pentru a fi asumat.
O accidentare iti va limita potentialul, iar daca va fi una grava, urmarile ei se pot intinde pe durata intregii vieti.
Ai rabdare, mananca suficient, odihneste-te, antreneaza-te cu cap, iar rezultatele vor aparea.
Nu trata acest articol ca pe un altul din seria atentionarilor „plictisitoare”. Daca il ignori, cu siguranta iti vei aminti de el dupa o accidentare pe care nu ti-o doresc.
Cel mai important este sa te poti antrena!
Alexandru Bolborici
foarte bun articolul, multumesc.
Multumim si noi!
Foarte adevărat și nu pare un alt articol din seria menționată, dar oare câți puști înfumurați și îmbătați de atâta ignoranță vor acorda atenție la cele scrise?
Sa speram cat mai multi, Daniel. Multumim!
am o curiozitate cate greutati sun permise sa ridici la 15 ani
Florin,poti ridica greutati ce-ti permit 9-12 repetari,in forma corecta! Nu alerga dupa greutati mai mari,te vei dezvolta rapid in urmatorii 5-7 ani daca lucrezi corect si nu te accidentezi! Spor in toate
Florin, poti face antrenament cu greutati care permit sa se faca corect
10 repetari la un exercitiu. Succes!
mersi
mult
face vreun rau daca ridic in fiecare zi
cate zile pe saptamana trebuie sa ridic?