Saritul corzii este un exercitiu aerobic sigur, eficient, usor de controlat si de masurat si care consuma un timp minim.
Il poti face oriunde, ceea ce inseamna ca poti sa-l faci si in casa atunci cand vremea este nefavorabila sau cand nu poti merge la sala.
Cel mai bun moment pentru a sari coarda este dupa antrenamentul cu greutati pentru tot corpul, atunci cand esti deja obosit si transpirat si sistemul respirator lucreaza din greu. In acest moment, este nevoie de foarte putin timp pentru a obtine beneficii maxime in urma saritului corzii.
2 metode bune pentru saritul corzii:
1. Numara sariturile. Doua serii de 200 de sarituri sunt adecvate cand le faci dupa un antrenament cu greutati. Nu depasi niciodata 400 de sarituri pe serie.
2. Cronometreaza sesiunea de antrenament. Doua sesiuni de 2-5 minute fiecare sunt suficiente.
Este recomandat sa sari coarda pe o podea ferma, dar nu si dura. Daca trebuie sa sari pe una dura pentru ca nu ai incotro, este nevoie sa poti neaparat pantofi sport de calitate, altfel risti sa te ranesti.
Dr. Serban Damian, vorbea in cadrul unui articol despre beneficiile cardio pe care le are saritul corzii enumerand urmatoarele beneficii: antrenarea sistemului cardiovacular, autocoordonarea si echilibrul. De asemenea, saritul corzii poate fi o excelenta metoda de slabit, dar si de tonifiere deoarece implica toate grupele musculare.
Asa cum am afirmat si mai sus, este important insa, mai ales in cazul in care prelungesti saritul corzii la mai mult de 10 minute, sa ai incaltaminte sport adecvata, cofortabila, care sa nu te lase cu dureri de talpi, intinderi sau entorse.
Dr. Serban Damian recomanda inceperea unui program de 5 minute de antrenament, de 3 ori pe saptamna pentru ca dupa ce avansezi (la cateva saptamani) sa maresti treptat durata pana la 20-30 de minute.