De foarte multe ori, am vazut prin sali persoane care isi antreneaza abdominalii efectuand sute de ridicari de trunchi si aplecari la scripete in sistemul „fara numar, fara numar …”. Nu am sa va ascund faptul ca, acum cativa ani, eram adeptul acestui stil de antrenament si ameteam ridicandu-ma si coborand cu mainile la ceafa, pe banca declinata. Dupa astfel de antrenamente, eram transpirat si cam atat … nimic mai mult. Febra musculara nu faceam, decat dupa primul antrenament de dupa concediu, iar abdomenul arata cumplit.
Imi amintesc ca, la un moment dat, am vazut un tip care facea aceleasi flexii pe care le faceam si eu, insa acesta avea pe piept doua discuri de 20 kg si efectua cate 8-10 repetari pe serie. Intrebarea legitima pe care mi-am pus-o a fost „de ce asa?” Raspunsul l-am aflat ceva mai tarziu; abdominalii, ca si alte grupe musculare, functioneaza dupa aceleasi reguli: greutate mare = stres puternic in muschi = dezvoltare. Sigur, abdominalii nu vor fi niciodata vizibili daca posesorul este un tip gras, iar grasimea se da jos facand exercitii aerobice si tinand regim alimentar.
Deci, de atunci, am schimbat total orientarea in ceea ce priveste antrenarea abdominalilor si am decis sa ii antrenez o data pe saptamana, de obicei impreuna cu pieptul, efectuand 3 exercitii a cate 4 serii cu 10-12 reperari pe serie.
Scaunul roman – un exercitiu complex pentru abdominali
„Scaunul roman” este unul dintre exercitiile mele preferate intrucat implica toate cele trei subgrupe ale abdomenului (superior, median si inferior) si, de asemenea, muschii oblici interni si externi. Exercitiul in sine este simplu si, plecand de la ipoteza ca in sala in care va antrenati nu exista un aparat special pentru acest exercitiu, va voi descrie cum procedez eu: asez o bancuta orizontala paralel cu un spalier. Ma asez transversal pe ea si fixez picioarele la acelasi nivel cu trunchiul intre barele spalierului. Imi asez pe piept un disc de 15 kg si il fixez bine cu bratele. Inspir si cobor catre in spate, de obicei putin sub nivelul bancii, avand grija tot timpul sa mentin barbia usor orientata catre piept si coloana vertebrala cat mai rigida posibil. Cu tot spatele sunt in afara bancii, iar picioarele sunt intinse. Ma opresc acolo pentru un moment si, contractand puternic abdominalii, ma ridic in pozitia de pornire, expirand. Aici, in mod voluntar, contract abdomenul si mentin pentru o secunda. Efectuez 4 serii a 10-12 repetari. Pentru marirea intensitatii, ultima serie din exercitiu o efectuez cu greutate pana la epuizare si continui fara pauza doar cu greutatea corpului.
Faptul ca abdominalii lucreaza de la pozitia de extensie totala pana la cea de contractie maxima fac din acest exercitiu unul dintre cele mai de temut pentru abdomen.
Efectuand „scaunul roman”, alaturi alte doua exercitii consacrate, cum ar fi ridicarile de picioare din atarnat la bara si aplecarile la scripete, am reusit sa imi construiesc in timp niste abdominali decenti, cu specificatia ca antrenamentul aerobic si regimul alimentar m-au urmarit in ultimii cinci ani, oriunde m-am aflat.
Va doresc succes! Si nu incercati sa va gasiti scuze, precum lipsa bancutei sau a spalierului, improvizati si munciti din greu!
Daniel Oprea
campion national si balcanic
Salut,
Imi place foarte mult cum scrii si ce sfaturi dai, felcitari! As avea si eu o intrebare la exercitiul de care spuneai. Sala la care merg nu are spalier, dar cu siguranta se poate gasi o metoda de sustinere a picioarelor. Intrebarea e, daca exercitiul e la fel de eficient pe bancuta declinata cu greutate la piept, si evident picioarele indoite?
Ms anticipat :).