Rolul consumului de suplimente dupa antrenament
Orice sportiv stie cat de importanta este masa dinainte de antrenament. Ce stim insa despre masa si suplimentele pe care ar trebui sa le luam dupa efortul fizic?
Masa ce preceda antrenamentul are rolul de a asigura depozite adecvate de glicogen muscular pentru ca organismul sa fie pregatit pentru efort, in timp ce masa ce succede antrenamentul este critica pentru recuperare rapida si ameliorarea capacitatii de antrenare.
Dupa antrenament, cei mai multi sportivi optreaza pentru alimente bogate in carbohidrati in ideea refacerii depozitelor de glicogen. Asigurarea unui raport optim de carbohidrati in intervalul de 2 ore dupa antrenament (in special daca este de anduranta) este esentiala pentru a „umple” muschii de glicogen. Depasirea intervalului de 2 ore conduce la scaderea cu 50% a capacitatii muschilor de a depozita glicogen.
Insa o combinatie de proteine si carbohidrati administrata in intervalul de 2 ore dupa exercitii creste raspunsul insulinic cu pana la 100%, ceea ce determina, automat, cresterea cantitatii de glicogen muscular.
Raportul optim dintre carbohidrati si proteine estee de 4g carbohidrati la 1g proteine.
Suplimente dupa anternament: de ce nu poti consuma mai multe proteine
Consumarea unei cantitati mai mare de proteine din alimente sau suplimente dupa antrenament, adica nerespectarea acestui raport, are un impact negativ asupra organismului, intrucat incetineste rehidratarea si refacerea glicogenului.
Asadar, dupa efort, mai ales daca este preponderent aerob, ar trebui sa consumi o portie dintr-un supliment care contine in jur de 20-25% proteine si restul carbohidrati, cum ar fi Nutrifort. Studiile efectuate pe sportivi care au consumat astfel de suplimente au demonstrat ca acestia au acumulat cu pana la 100% mai mult glicogen decat cei care au consumat numai carbohidrati. De asemenea, nivelul insulinei a fost mai mare in cazul celor din prima categorie.
Proteinele din suplimente au si alte calitati, pe langa cele cunoscute, adica de refacere a tesuturilor distruse in timpul exercitiilor intense; ele cresc absorbtia apei din intestine si amelioreaza hidaratarea musculara. De asemenea, stimuleaza sistemul imunitar, crescand rezistenta in fata bolilor de orice natura.
In concluzie, daca incerci sa te decizi ce suplimente sa folosesti dupa antrenament, alege unul care sa contina combinatia 4:1 carbohidrati: proteine. Evident, si alimentele pot servi scopurilor mai sus mentionate, dar folosirea unui supliment este mai simpla, mai precisa si mai eficienta.
Tu ce consumi dupa antrenament?
Dr. Serban Damian