Tractiuni … la cabluri
In urma cu multi ani am gasit in biblioteca de acasa o carte despre culturism. Nu mai tin minte cum se numea, dar m-a atras instantaneu. Printre altele, la sectiunea de exercitii de antrenament, erau prezentate si cele cu extensorul. Cum aveam unul mai vechi, prin casa, m-am apucat de treaba. Dintre toate exercitiile pe care le faceam, aproape zilnic, cel mai mult imi placea cel care imita tractiunile (din stand, cu bratele intinse deasupra capului, se coborau mainile intinse pana cand extensorul se afla in dreptul pieptului), pentru ca puteam sa fac, la scurt timp, cu toate cele 5 corzi elastice. Asa ca primul muschi care a iesit in evidenta, in urma acestor „antrenamente”, a fost marele dorsal.
Pentru ca o astfel de miscare nu implica bratele, ci doar marele dorsal, am cautat, la salile la care am fost, un aparat care sa imite miscarea. Nu am gasit. Tarziu, intr-o revista straina de specialitate, am gasit o poza cu un astfel de aparat, era un Nautilus.
Sa luam, de exemplu, pieptul. La majoritatea antrenamentelor, efectuam un exercitiu de baza (impins orizontal cu bara, impins inclinat cu gantere etc.) si apoi facem unul de izolare: fluturari cu gantere, fluturari la cabluri, peck-deck etc. La fel si la alte grupe de muschi. Nu si la spate. Avem tractiunile la bara fixa sau la helcometru ca exercitiu de baza pentru mare dorsal si de izolare… pauza. Hai sa umplem acest gol.
Dupa cum arata si titlul articolului, am denumit astfel exercitiul. Poate exista o denumire stiintifica mai buna pentru exercitiul pe care il voi descrie in continuare. Important e sa ne insusim miscarea corect.
Mai intai pozitionam o bancuta orizontala intre doua helcometre/cabluri (unde se fac fluturarile pentru piept). Putem sa stam si in genunchi in timpul exercitiului. Apucam incrucisat manerele de la cele doua cabluri/helcometre, cu mana stanga apucam manerul de la cablul din partea dreapta si cu mana dreapta pe cel din partea stanga. Ne asezam calare pe bancuta (sau in genunchi, daca nu avem o bancuta la indemana). Cu bratele usor indoite si fixe tot timpul, trunchiul perpendicular pe sol si spatele drept, tragem de cabluri in jos, lateral, pana palmele ajung la nivelul capului. Foarte important aici: capul e bine sa-l tineti intr-o parte si putin spre spate, pentru a nu va zgaria cu cablurile pe fata. Miscarea sa fie efectuata doar din umeri. Lucrati lent, contractati muschii dorsali in partea de jos, ca la orice exercitiu de izolare. Incepeti cu o greutate cat mai mica pentru a va familiariza cu executia. 3-5 serii, dupa cele de incalzire, a 10-15 repetari, sunt suficiente pentru un nou stimul al muschilor dorsali.
Exercitiul il recomand celor mai avansati, peste 3 ani de antrenamente. Ca orice exercitiu nou, va aduce un plus de masa musculara si va mai alunga din monotonia antrenamentelor. Succes!