Zaharul si efectele acestuia asupra organismului. Adevar si controverse.

Zaharul. Acea placere vinovata de care aproape toti ne bucuram in egala masura. Si acel ingredient pe care un procent ridicat dintre nutritionisti il considera un element negativ care trebuie eliminat din orice dieta. Adevarul este ca nu trebuie sa dam vina pe zahar pentru problema obezitatii sau a altor conditii medicale.

Zaharul, problemele de sanatate si kilogramele

Conform trainerului Menno Henselmans, problemele de sanatate si kilogramele in plus nu sunt cauzate numai de ingerarea zaharului. Exista multi alti factori care contribuie la generarea si dezvoltarea acestor probleme pana se transforma in adevarate boli.

zaharul si problemele de sanatate

Daca urmezi o dieta si stii care este necesarul de calorii pe care trebuie sa le acumulezi zilnic si, de asemenea, pe care trebuie sa le arzi zilnic, zaharul folosit in dieta nu te va ingrasa (daca toate alimentele care il contin sunt in totalul sumei caloriilor de care ai nevoie intr-o zi).

Daca insa, esti genul care nu urmeaza nicio dieta si mananci pana te saturi, la fiecare masa, zaharul pe care il adaugi in cafea sau prajiturelele dintre mese se va simti in greutatea pe care o ai. Iar motivul este simplu: zaharul are un indice de satietate scazut, ceea ce inseamna ca vei mai vrea sa mananci, chiar daca din punct de vedere al energiei acumulate, nu ai mai avea nevoie de nimic.

Zaharul si nivelul de energie

Cu cat mananci mai multe alimente bogate in zahar, cu atat iti cresti nivelul de energie. Acest lucru este bine atunci cand esti intr-o competitie sportiva sau cu prietenii la munte. Acestea sunt momente in care ai nevoie de energie, iar zaharul te poate ajuta mult in acest caz. Nu insa si cand vrei sa dormi si totusi mai simti nevoia sa mananci ceva; un baton de ciocolata sau o napolitana nu iti vor face prea bine, pentru ca te vor energiza.

Iar greutatea depinde mult de balanta energetica a corpului. In momentul in care acumulezi multa energie si nu consumi, acea energie se va depozita. Si se va depozita intr-un mod vizibil. Dar ce se intampla atunci cand ingerezi acelasi nivel de calorii, insa o data provenind din glucoza si fructoza, spre exemplu, si alta data din orez sau ovaz?

Studiile arata ca persoanele care respecta un anumit nivel de calorii ingerate, necesar pentru existenta lor, nu se ingrasa din cauza glucozei sau fructozei, sau in general, a zaharului consumat. In studii, grupurile de persoane care au mancat mai mult zahar au ars aceeasi cantitate de grasime fara a pierde masa musculara ca si cei care au consumat mai putin zahar sau deloc.

Zaharul si nivelul de energie

Iar studiile care vorbesc despre inlocuirea painii integrale de grau cu paine obisnuita ne arata ca nu au loc schimbari in interiorul organismului din punct de vedere compozitional, atat timp cat necesarul de calorii este atins (si nu este depasit) si daca sunt respectate si mesele zilnice. Este important sa mancam de mai multe ori pe zi, chiar daca nivelul de calorii necesar intr-o zi poate fi atins dintr-o singura masa. Deci atat timp cat respecti necesarul de calorii de care ai nevoie zilnic si numarul de mese zilnice, nu trebuie sa te ingrasi.

Studiile se refera atat la carbohidrati simpli, care au in compozitie 1 sau 2 zaharuri, cat si la carbohidrati complecsi, cu mai mult de 3 zaharuri in componenta. Este necesar sa se faca aceasta distinctie, deoarece sunt multi cei care accepta teoria ca zaharul nu te ingrasa, atat timp cat respecti necesarul de calorii, dar numai daca ingerezi carbohidrati simpli. Ei bine, studiile arata ca acesti carbohidrati, fie ei simpli sau complecsi nu iti afecteaza compozitia organismului.

Ce se intampla cu zaharul din sange? 

Este adevarat ca atunci cand mananci ceva dulce, imediat iti creste glicemia, pentru ca mai apoi sa scada brusc? Aceasta este o poveste de adormit copiii. Efectul zaharului asupra organismului uman este masurat prin indicele glicemic. Zaharul are un indice glicemic in jurul valorii de 68, ceea ce inseamna ca influenteaza zaharul din sange la nivel mediu. In mod ciudat, painea integrala de grau are un indice glicemic mai mare, in jurul valorii de 71.

Sunt multe popoare unde se mananca multe fructe. Ori daca fructele nu sunt prin definitie dulci (marea majoritate), atunci ce este? Fructele fac parte din cultura multor tari, iar aceasta ne-a influentat pana si evolutia. Inca de la aparitia omului, organismul nostru a fost obisnuit cu ingerarea de zaharuri din fructe. Fructele sunt o parte a existentei noastre.

Concluzii

Nu trebuie sa ne ferim de zahar. Nici sa il preaslavim si la fiecare masa sa mancam o multime de alimente dulci. Zaharul are un nivel scazut al indicelui de satietate, ceea ce te face sa vrei mai mult, desi ti-ai atins necesarul de calorii pe zi. Aceasta te poate ingrasa, daca nu te apuci sa respecti un necesar zilnic, stabilit in colaborare cu un nutritionist. O dieta sanatoasa si care sa ti se potriveasca tie, nu prietenei sau vecinei tale, si respectarea numarului de calorii zilnice iti va asigura nu doar o greutate ideala, ci si o sanatate mai buna.

 

4 Comments

  • Zaharul, Glutenul, Fainoasele, Grasimile prajite, … – ASA „NU” ! (cresc si intretin inflamatia, scad sistemul imunitar, hranesc celulele cancerigene , … )
    Imi permiteti o marturisire despre propriul exces de zahar ( brun, din trestie- dar nu este important acest aspect ) – adica un exemplu de : ASA ” NU” !
    Eu consum uneori ( conteaza si situatiile economico-financiare prin care trec ! ) intre 200g – 500g zahar odata – fie cu concentrat de zer fie cu seminte si nuci = fie sub forma de lapte vegetal fie cu cuburi de gheata (inghetata) mixate cu blenderul de mana ! DAR imediat dupa … consum cruditati mixate : sfecla rosie + morcovi+ lamii+ ulei de masline extra virgin PDO Terra Creta+boia de ardei iute + tarite de Psyllium ( sau orice alte cruditati, in sensul acesta al echilibrarii aciditatii generate de o asa cantitate mare de zahar ! Organizatia Mondiala a Sanatatii – OMS- recomanda cel mult 25-50g zahar total / zi ! ).
    Prin acest exemplu de : ASA „NU” ! am vrut sa subliniez ca este bine de stiut ca oriunde si in orice situatie dificila ne-am gasi sau am ajunge din cauza noastra sau a altora, rauvoitori, – exista oricind Cineva care ne ofera , in tacere, tot ce avem nevoie fie sa traim fie sa murim cu demnitate!

    Sa va fie cu adevarat bine dvs insiva !

  • Zaharul e bun…?! Chiar si in cantitati reduse…?! Oameni buni, nu mai aveti alte minciuni la purtator…?! Ar putea sa va fie rusine pentru acest articole. Zaharul cauzeaza cancer. Punct. Ce doriti mai mult de atat…?!

  • Pentru Adevar, sa fim sinceri cu noi insine, daca ne respectam pe noi insine !

    Ne nastem fiecare cu celule cancerigene ! Deci nicun factor de pe Planeta nu cauzeaza cancerul ci doar il declanseaza cind se atinge , in general, un anumit grad de aciditate in organism iar procentul de oxigen la nivel celular scade sub o anumita valoare – se declanseaza aproape toate bolile , inclusiv cancerul.

    In plus, pt cui ii place si aspectul spiritual al vietii umane :
    „Cine vrea sa-si scape viata – oricum o pierde ; cine o pierde pt Dumnezeu si vointa Sa – o va cistiga!” Evaghelia lui Marcu 8:35
    ” OMUL nu traieste numai cu piine ci cu orice Cuvint care iese din gura lui Dumnezeu” Matei 4:4
    Viata inseamna si valoreaza mai mult decit hrana si banii, iar corpul uman inseamna si valoreaza mai mult decit imbracamintea si protectia ! Natura isi are legile ei puse de Creatorul Vietii , iar daca persistam in a le incalca – ajungem sa murim inainte de vreme ! Exista si minuni – dar ce vom face dupa … daca avem parte de o minune in viata noastra? Trebuie indepartata cauza unei boli !

    Va ofer o carte inspirata, o Poveste de viata autentica din care oricine care citeste are un beneficiu imediat , Hristos, Lumina lumii de Ellen G. White .
    Alege ceea ce iti face bine cu adevarat tie insuti si care nu-ti poate fi luat de catre nimeni ( de catre nicio fiinta sau entitate, prin niciun mijloc) ; ALEGE ceea CE RAMINE si trece dincolo de moarte
    Cu respect,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate